TV-tuoli - pala Summasen historiaa
Vuonna 2021 eteemme tupsahti myyntikuva nahkaisesta tv-tuolista paikallisen antiikkikirpputorin julkaisemana. Tuo tuoli oli saatava meille Summasen showroomiin, sillä pikaisen kuvan tarkastelun jälkeen totesimme sen olevan yksi legendaarisista telkkatuoleista, joita pajallamme alusta loppuun valmistimme. Nyt tuoli onkin kunniapaikalla toimitiloissamme. Tämä blogi kertoo telkkatuolimme tarinaa.
Summasen veljekset, Tenho ja Valtteri, kehittivät yhteistuumin tuolin, josta tuli vuosien saatossa todellinen myyntihitti. Valtteri kehitti tuolille jalan ja Tenho itse tuolin. Suurinta suosiotaan tuoli nautti 1960-70-luvulla ja sellainen löytyi lukuisista suomalaisista kodeista. Tuolit valmistuivat alusta loppuun paikassa, jossa Summanen Oy toimii yhä, yli kuusikymmentä vuotta myöhemmin.
Työmenetelmät telkkatuolin kulta-aikaan olivat huomattavan erilaiset tämänhetkisiin verrattuna. Hitsausten mittavälejä tarkastettiin jigien sijaan käsin, maalaukset tapahtuivat märkämaalilla ja putkia taivutettiin lihasvoimalla.
”Tuoleilla oli tuolloin ikuinen takuu. Jokainen tuoli testattiin mm. keinuvuuden osalta ennen kuin ne maalattiin.” kertoo hitsaajaässämme Tapio.
Aluksi tuolin rungon materiaalina käytettiin vaneria, mutta parin vuoden päästä siirryttiin käyttämään puurunkoa. Myös muut komponentit ja kiinnitysmekanismit kokivat muutoksia vuosien mittaan. Esimerkiksi tuolin jousen suojakotelon kiinnityksessä käytettiin ensin ruuveja ja myöhemmin nykyaikaisempaa niittikiinnitystä. Vasta 1980-luvulla tuolien runkoon ryhdyttiin lyömään valmistuskuukausi ja -vuosi.
Tuolin kaveriksi kuului myös rahi, jonka työmenetelmiä Tapio muisteli seuraavasti:
”Mittausten apuna toimi milloin seinä ja milloin omat polvet. Kun rahin jalan sakaroita ryhdyttiin hitsaamaan, omalla polvella mitattiin väli oikeaksi. Seinää taas käytettiin mitta-apuna, kun rahin levylle katsottiin hitsauspaikka.”
Tuoleja löytyy mitä ilmeisimmin edelleen suomalaisten käytöstä, joka kertoo tuotteen kestävyydestä ja laadusta. ”Kyllä meiltä vieläkin satunnaisesti kysytään varaosia telkkatuoliin.” kommentoi toimitusjohtaja Tanja.
Tätä tuolia ja sen kehitysversioita myytiin parhaimmillaan 25 000 kappaletta vuodessa. Sen lisäksi tuolissa käytettyä jalkaa valmistettiin omana komponenttinaan monille huonekalutehtaille ja ketjuille. Myös jalan vuosittainen valmistusmäärä oli 25 000 kappaletta, 20 vuoden ajan. Eli lyhyellä matematiikalla yhteensä puoli miljoonaa jalkaa!
Tästä kaikesta voinee päätellä, että kyseinen tuoli sekä tuolin jalka ovat melko merkittävä pala yrityksemme historiaa.
Kirjoittaja: Markkinointiässä Tuulia